מאת: חנה שטמר
טלפונים מהבנק. ספקים זועמים. הציקים חוזרים. העשירי לחדש הוא היום השחור- מנין מגייסים כסף למשכורות. אתה כועס: בעבור מה אני משועבד למשכורות!! אתה קורא את מנהל העבודה לסדר ומציב לו יעד: אם הייצור אינו מוגבר בחודש הקרוב ב- 50% הוא מפוטר. הוא מנסה לומר את דברו, אך אתה בשלך, לא מוכן לשמוע מאום. בשביל מה אני משלם לך כ"כ הרבה עבור הניהול?!
אתה מספר לחבר על הקשיים, והוא מגלה את אזנך: קח יועץ. הוא יבוא, וראה ויעשה פלאים!
אתה שומע, מהנהן, מברר ומביא בחדוה לעסק את מר ארז. יועץ אירגוני בעל שם. מר ארז נכנס למפעל, משוחח עם מנהל העבודה, עם נציגי העובדים ומגיע למסקנה: הכל עניין של הגדרות תפקיד. כל פגישה עימו מתנהלת בכובד ראש. הוא משאיר שיעורי בית. הוא מדבר על תקינה ועוד מילים יפות. אתה מרגיש לחוץ לפני כל פגישה. משום מה נראה לך שאין קשר בין התהליכים הנעשים לבעיה האמיתית. אבל אתה זורם, נותן צאנס, לאחר 10 חדשי ליווי, כסף רב ששולם, ונהלים חדשים שהוטמעו, היועץ נשלח לדרכו והבעיה בעינה.
החבר התורן מייעץ: לא יועץ אירגוני. יועץ שיווקי אתה צריך! מגיע היועץ מר פרץ. מוחו שופע רעיונות כמעיין המתגבר. איך להגדיל את היקף השיווק. איך לפרוץ לשווקים חדשים. הייעוץ עובד ועוד איך, אך אין באפשרותך לעמוד בקצב ההזמנות. הספקים מסרבים לתת לך חומרי גלם ללא תשלום מזומן. על השולחן. וגם זאת לאחר פגישות משא ומתן מייגעות, כדי שיסכימו בכלל לשווק סחורה ללא פריעת החובות.
תסכולך גובר. אתה פורק את קשייך בפני הגיס. והוא אומר לך: אני מכיר יועץ אסטרטגי. רק הוא יוכל להושיע אותך. מגיע היועץ מר נבון. יושב אתך ועורך הצגות נוסח בתיה אצל בנותיך. דמיון מודרך. חזון. לאן פני העתיד. איך אתה רואה את עצמיך בעוד 3 שנים. מתווים אסטרטגיות ודרכי פעולה. תכניות כתובות נפלא על הדף. יש לפעול בצעדים קטנים, הוא מדריך. אך כל זה לא משכנע את הבנק, את הרשויות, וכל מערכת הנושים החונקת וכרוכה סביב צווארך.
לא, אינך מתייאש. יועץ פיננסי מובא אחר כבוד אל המשרד שזכה וארח את קודמיו. בודקים את החשבונות. מציעים לך לחסוך בהוצאות. אין לו הרבה מה להציע לך בניהול התזרים. אפס. אין תזרים. אבל למה, למען ה'. סחורה מבוקשת מיוצרת, ב"ה. נמכרת, משולמת, מה קורה כאן?
אין לך ברירה אלא להכריז על פשיטת רגל! אומרים לך דורשי טובתך. אבל זה לא מתקבל על ליבך. מה אני אוכל לעשות טוב יותר לאחר סגירת העסק, הרי לכל הדעות מדובר בעסק עם פוטנציאל טוב. יש מוצרים מובילים. יש שוק חם ופעיל. וממש רגע לפני שמשתלט עליך היאוש , בניסיון אחרון אתה מביא את אברהם לוי, יועץ עסקי. יועץ חדש בשוק, אומרים לך בעלי נסיון, אך בעל ראיה רחבה וחושים מחודדים. הוא עובר על כל החומר של קודמיו. משוטט במפעל במשך מס' ימים ומרחרח כמו כלב גישוש. ואז הוא קורה לך ומטיל את הפצצה: לדעתי מדובר במעילה. נתוני הייצור, המכירות והמלאי אינם תואמים. משהו קורה כאן מתחת לאף שלך. ואכן התברר כי משהו קרה לא רק מתחת לאפי, אלא מתחת לאפם של כל סוללת היועצים שהסתובבה כאן במשך תקופה ארוכה.
אז איך אדע מיהו יועץ טוב. ובכלל , איזה סוג יועץ בוחרים מכל הסוללה שהוזכרה. ארגוני, אסטרטגי, שווקי, פיננסי או עיסקי.
יעוץ ארגוני מסייע להנהלת הארגון לשפר את תוצאות הפעילות של העסק לאורך זמן באמצעות באמצעות ניהול נכון של המנהלים והעובדים.
יעוץ ארגוני עובד בשני מישורים: האנשים והמשימות. האנשים בארגון: מתייחס לנושאים כג' הנעת עובדים ועבודת צוות, פסיכולוגיה אירגונית, משוב ועוד. המשימות בארגון: תחום שנותן הסתכלות רחבה על הארגון, מבנה אירגוני, הגדרות תפקידים ושיפור תהליכים אירגוניים.
יעוץ שיווקי הינו יעוץ להגברת המכירות והרווחים תוך זמן קצר. ניתוח הפעילות השיווקית הקיימת, זיהוי הזדמנויות, הגדרת אסטרטגיה שיווקית, בניית תכנית שיווקית.
יעוץ פיננסי לחסכון בהוצאות. ניהול כספים תקין ותזרים מזומנים בריא. אבחון הפעילות הפיננסית של העסק ותכנון מהלכי התייעלות.
יעוץ אסטרטגי מוגדר כתכנית פעולה להשגת המטרות, היעדים והחזון של העסק לטווח של עד 3 שנים, תוך שימת דגש על פיתוח יתרונות יחסיים על פני המתחרים בשוק.
אך כשאינך יודע היכן בדיוק הבעיה, למי תפנה?
עבור כך קיים היועץ העסקי. ליעוץ עסקי אין הגדרה. יש שיאמרו ש'אין חיה כזו'. אך התחום הזה קם כמענה לצורך של העסקים הקטנים. עסקים גדולים מחזיקים מס' יועצים שכל אחד תורם את הידע שבתחומו. בעסק קטן או בינוני אי אפשר לעמוד בכך. היועץ העסקי יש לו בד"כ התמחות ספציפית, ובנוסף ידע כללי רחב שיכול לתת יעוץ נרחב ולנתח את העסק מכל הזוויות. בעת הצורך הוא יכול להמליץ על הבאת יועץ בתחום התמחות ספציפי.
איך אדע מיהו יועץ טוב?
- בעל הכשרה
- בעל ניסיון- מי שיודע לנתח והוביל תהליכים. יש לברר. לבקש המלצות.
- התאמה אישית. אין מישהו שמתאים לכולם. לאחר שיש לכם מידע על היועץ, שבו איתו ותרגישו. תחושו איך אתם מרגישים במחיצתו. אם אתם מרגישים מאוימים, או קטנים מאד לידו, ייתכן שהיועץ לא מתאים לכם. משום שיועץ לא רק נותן מרשמים, אלא מלווה אתכם בתהליכים. יועץ טוב רואה אתכם בגודל האמיתי שלכם, מתייחס לחוזקות שלכם ועמם יוצא לדרך חדשה.
- תהיו תמיד קשובים לתחושות שלכם. אם אתה מרגיש ש'זה לא זה'. אל תמשיך לשלם את הזמן ואת הכסף עבור הפגישות.
חנה שטמר- פיתוח ארגוני וקידום עסקים